Двама собственици се мерят кой е по-голям тарикат...  Всички са с

...
Двама собственици се мерят кой е по-голям тарикат...  Всички са с
Коментари Харесай

Мутроланд 2: Ние ги търсим, ние ги хващаме, ние ги пускаме

„ Двама притежатели се мерят кой е по-голям хитрец...  Всички са с повдигнати обвинявания, арестуват се, по най-бързите процедури да се вкарват в пандиза. Един по един ще ги изловят бързо и ги излавят... Така че прокурори, служители на реда, всички са по обектите и работят интензивно ".

Едва ли някой може и за момент да сбърка чии са тези думи, да обърка този неподражаем стил на премиера Бойко Борисов. Стил, в който

 

изказванията обичайно силно се разминават с действителното

 

Коментарът му бе по повод мутренския случай, в който група мъже направиха погром в столичното заведение " Бесо ". Защото седмици след заканите на премиера нищо, но нищо от казаното не се случи. 

Нещо повече. Властта в лицето на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата безусловно абдикира от случая, колкото заедно всички  отричаха, че имало завръщане на мутрите и техните времена и че страната си била на мястото и нямало да допусне да има даже чувство за нещо сходно.

На 12 август група от шестима мъже изпочупи посред бял ден масите и столовете в цялостното с хора заведение, отправи заплахи към притежателя в стилистиката на най-мрачните мутренски години. Министерство на вътрешните работи разбра за случая часове по-късно, и то не от сигнал на пострадали или очевидци, а от видео от охранителни камери, разпространено в обществените мрежи. Очевидно

 

никой е нямал и грам доверие, че полицията ще свърши нещо,

 

с цел да й се обади най-малко по телефона. Това не попречи на вътрешното министерство да изсипе куп закани против причинителите.

Близо два месеца по-късно от шестимата обвинени няма нито един не единствено в пандиза, но  даже и в арестантската килия. Първите двама, които бяха арестувани от Министерство на вътрешните работи, бяха пуснати с решение на Софийския градски съд (СГС). Тогава съдът разгласи, че даже против един от задържаните няма безапелационни доказателства, че е бил в заведението, нито някои от очевидците са го разпознали като участник във вандалската демонстрация. Двамата бяха пуснати срещу 2000 лева парична гаранция.

Точно тогава МВР 

 

разгласи за търсене други двама, чиито фотоси бяха публикувани

 

на всички места. Те се предадоха на полицията, явявайки се с адвокати. Часове по-късно и те бяха пуснати против 2000 лева парична гаранция. При това бяха освободени от самата прокуратура, която дружно с Министерство на вътрешните работи даже не се постара поне да се направи, че желае задържане и правосъдна глоба.

Появи се само шефът на Столична дирекция на вътрешните работи, който изясни, че са направени голям брой експертизи по случая, има направени разпознавания и са събрани свидетелски показания. Той по този начин и не можа да изясни

 

за какво лицата, на които са повдигнати обвинявания, са на независимост, и то

 

против на процедура алегорична парична гаранция, още повече че самата полиция твърдеше, че част от тях имали и предходни престъпни регистрации. При това и за сходни на сегашните прояви. Полицейският шеф добави, че още не може да се уточни поръчителят на погрома. Така  даде да се разбере, че на процедура са нулеви възможностите да се потвърди каквото и да е обезпечение.  МВР опитва да разгласи за гарант съучастник на притежателя на заведението, само че бързо го пусна без каквито и да е било обвинявания, тъй като се оказа, че няма никакви доказателства против него. Четиримата, минали през полицията и пуснати против гаранция, изрично отхвърлят да кажат каквото и да е по случая. 

Без свидетелски показания

 

разкриването на поръчителството няма никакви шансове

 

Какво по-голямо доказателство за връщане на мутренските години от този случай?

На този декор притежателят на потрошеното столично заведение пък се появи на телевизионния екран, с цел да каже, че се опасява за своя и на фамилията си живот, че се притеснява за клиентите си, че разчитал на органите и институциите, както и че е съдействал на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. 

И по какъв начин другояче, откакто министър председателят персонално разгласи, че веднага всички ще влязат в пандиза?! А те са на независимост, на улицата. Беше време, когато същият Борисов в качеството си на основен секретар на Министерство на вътрешните работи вкара в оборот фразата

 

" ние ги хващаме, вие ги пускате "

 

 Репликата трябваше да покаже по какъв начин вътрешното министерство арестува хора с по няколко десетки висящи каузи, а най-после съдът отхвърля да ги задържи за непрекъснато в ареста и ги пуска. Тогава последва плевел скандал сред съдиите и тогавашното управление на Министерство на вътрешните работи. Наложи се даже Борисов да върви на крайници в съда, с цел да се извинява и изяснява, че не бил свестен вярно. Всичко това беше гарнирано с контраобвинения от страна на съда, че Министерство на вътрешните работи не дава годни доказателства, че прави неприятни следствия, че в действителност въобще не хваща бандитите.

 

Все познати до болежка и от сегашното сюжети,

 

в които непрекъснато някакви служители на реда, прокурори и съдии си трансферират отговорността, като че ли не са в една страна, не са в една система, не получават големи бюджети, с цел да опазват здравето, живота и имуществото на хората и да въздават правдивост от името на обществото и страната.

Всъщност министър председателят се превъзбуди и през 2015 година, когато към този момент беше отпред на държавното управление. Един ден той попита защо потвърдени нарушители не са в ареста, а не престават да правят закононарушения. Той визираше случай, при който охранителна камера снима кражбата на два автомобила. Собственикът на колите популяризира видеото в интернет с вяра крадецът да бъде открит. Тогава бе оповестено, че автокрадецът е 32-годишен, с три европейски заповеди за арест и в изискванията на домакински арест. Въпреки това той продължаваше да лишава незаконно МПС-та. " Хората всеки ден питат за битовата престъпност. Голям апаш, потвърден апаш, издирван от няколко страни, а ние сме го пуснали у дома да си гледа телевизия ", каза тогава ядосано Борисов. " Трябва ли пред дома на всеки апаш да сложа патрулка, която да го пази?! Демокрация, народна власт, само че това на нищо към този момент не наподобява ", продължи той и добави:  " Човекът, който се оплака и сподели фрагментите, беше правилен. Ако аз бях на негово място, щях да вилнея доста повече. Това не може да продължава по този начин! Хората чакат промяна в правосъдната система, с цел да се усещат сигурни и да не се случват такива неща. Крадецът да отива в пандиза ".

Добре, само че за какво не приказва и в този момент същото, когато към този момент историята е

 

" ние си ги търсям, ние си ги хващаме и ние си ги пускаме "

 

Защо в този момент не попита по какъв начин по този начин лица, които са изпотрошили заведение, които са вцепенили от боязън десетки хора измежду бял ден, които са с престъпни регистрации, са пуснати не от съд, а от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата на независимост? Или го е боязън от нещо?
Примерите в действителност са десетки. Защото в действителност е неуместно както да има стотици хиляди неразкрити домови обири и десетки хиляди корупционни покупко-продажби месечно, по този начин и да има хора с по 50-60-100 висящи производства, които се разхождат по улиците. 
Преди време персонално основният прокурор Сотир Цацаров стигна до извода, че жителят желае правдивост. Самият началник на държавното обвиняване призна, че 

има недостиг на правдивост и че той е навсякъде 

и по цялата верига - полиция, прокуратура, съд. Същото се признава и от политиците, депутатите, министрите, от съдиите, управлението на Министерство на вътрешните работи, службите, че и от премиера. Същите заключения се пишат във всеки следващ отчет за положението на националната сигурност или на престъпността. 

И всички тези хора и институции приказват, като че ли това не зависи от тях, като че ли те нямат виновност и отговорност. Сякаш от държавния бюджет за тях не отиват милиарди. Сякаш заплатите и екстрите им не са допълнително от тези на всеки различен българин. И всичко това, до момента в който банди ежедневно отвличат, обират, изнасилват.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР